Gerrie Ruijsink

Programmamanager MAAK.midden

Wat maakt MAAK.Zaanstad voor Gerrie de moeite waard?

5 juni 2019
Gerrie Ruijsink is als programmanager MAAK.Midden verantwoordelijk voor het organiseren van de projecten in Zaanstad Midden, het gebied aan weerszijden van de Zaan, tussen de Vincent van Goghweg en de Engewormer. Als programmamanager zorgt zij dat de juiste besluiten bij de gemeenteraad worden voorbereid, dat er afstemming is tussen de vele projecten en dat initiatiefnemers en omwonenden worden geïnformeerd en betrokken. Uiteindelijk nemen het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad de beslissingen.

Wat is de belangrijkste taak die er voor je klaarligt?
Zelf zie ik nu als belangrijkste taak het uitvoering geven aan het Perspectief voor de Kogerveldwijk. Met name de transformatieprojecten zoals Kan Palen en in de Boerejonkerbuurt en het invullen van de plannen rond het stationsgebied.

Wat deed je hiervoor?
Ik heb veel verschillende banen en projecten gedaan, maar ben steeds meer in de ruimtelijke hoek beland. Aan het begin van mijn carrière werkte ik voor de Gemeente Amsterdam, o.a. bij het ‘Wallenproject’ en in de stadsdelen Centrum en Noord. De afgelopen 12 jaar ben ik als zelfstandig projectmanager werkzaam geweest voor gemeenten, corporaties en ondernemers. De meest uiteenlopende projecten, van het winkelcentrum Mosveld, tot parken en de herstructurering van het Food Center Amsterdam.

Hoe ken je de Zaanstreek? 
Eigenlijk ken ik de Zaanstreek nog niet goed. Ik woon in Amsterdam en was nog maar sporadisch in de Zaanstreek geweest. Ik probeer elke week ergens te gaan kijken en mensen te ontmoeten. Onlangs was ik bij de onthulling van het beeld ‘tussen de rails’ van Hans Koetsier naast het Geusebroek.

Wat maakt MAAK.Zaanstad voor jou de moeite waard? 
Wat ik het meest interessant vind is dat de gebieden in Zaanstad zo’n sterk eigen karakter hebben. Dat komt natuurlijk door de menging tussen werken en wonen die er van oudsher is en doordat Zaanstad oorspronkelijk uit verschillende dorpen bestaat. Dat merk je ook aan de verbondenheid die mensen vaak van oudsher voelen met de dorpen. Er zijn natuurlijk ook grote contrasten tussen de buurten, vergelijk Inverdan met Koog aan de Zaan en Poelenburg. Elk gebied is uniek.

En binnen mijn vakgebied is het natuurlijk heel interessant dat er zoveel ruimte is voor nieuwe ontwikkelingen. Het is allemaal nog niet zo aangeharkt en dat biedt veel kansen. Bijvoorbeeld de herontwikkeling van de Honigfabriek die op stapel staat. Mooie woningen, vlak bij het centrum, maar met de karakteristieken van het oorspronkelijke gebouw. Prachtig toch?

Wat is een beloftevol initiatief in/uit de wijk?
In de Kogerveldwijk verheug ik me op de Buurtcamping deze zomer. Dan kan ik ook wat meer bewoners leren kennen. En ik ben heel blij met het opgeknapte Zilverschoonplein.

Portretfoto Gerrie Ruijsink

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl