Verslag bewonersenquête

Zaankanters geven aan: we willen modern, maar wel Zaans.

Zaankanters geven aan: we willen modern, maar wel Zaans

Met Inverdan is het stadshart van Zaandam een grote transformatie ondergaan. De energie die is ingezet wil de gemeente doorzetten in andere delen van de stad. Hoe houden we Zaanstad onderscheidend en behouden en versterken we de kwaliteit van de stad? Over deze vraag is een bewonersenquête gehouden tussen 15 januari en 7 februari 2018. 1610 Zaankanters gaven daarbij aan hoe zij denken over de Zaanse architectuur, straten en landschappen. Aan de hand van foto’s konden Zaankanters aangeven wat zij passend vinden in Zaanstad. Het resultaat inspireert zowel bewoners als gemeente, architecten en andere experts over hoe en wat gebouwd wordt in Zaanstad.

Conclusies van de enquête

Uit de enquête blijkt dat Zaankanters vinden dat veel mogelijk is als het gaat om bouwen. Als er maar voldoende afwisseling is in de vorm, grootte en bouwperioden. Ook moet de nieuwbouw passen in de locatie waar het wordt gebouwd. Bewoners geven aan dat er wel hoogbouw bij kan komen, maar dat het wel gedoseerd moet worden. Of het passend is, hangt af van het karakter van de wijk.

De Zaankanters vinden het belangrijk dat de geschiedenis in het straatbeeld en de structuur van de wijk en het landschap herkenbaar blijft. Bewoners koesteren het onderscheidende karakter van hun wijk. Voor een groot deel van de respondenten bepaalt groen de waardering van hun wijk.

Wonen en werken zijn nauw verbonden in Zaanstad en is erg kenmerkend voor de hele Zaanstreek. Bewoners vinden het belangrijk dat bedrijven en industrie dichtbij de woningen blijven. Ook als ze de vormgeving van de bedrijven niet mooi vinden.

Bekijk het hele verslag (.pdf, 2,9 MB)

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl