Niet alleen groene gevels, ook een groene stad

Het zou mooi zijn als we naast al die groene gevels, ook meer groene natuur in de stad behouden.

Voor schone lucht zijn wij afhankelijk van onze bomen, struiken en bloemen. Zaanstad is een gemeente met veel industrie, verkeer en inwoners en daardoor meer luchtvervuiling. Groen zorgt voor luchtzuivering en zuurstof in de stad. Groen zorgt voor meer ontspanning en rust in de stad. En we kunnen meer variëren met oudere bomen. Vroeger hadden oudere bomen een grotere rol in de samenleving. Zij waren een middelpunt in de stad. Door beter behoud en omstandigheden kunnen zij ook ouder worden en hierdoor een meerwaarde voor de Zaanstad zijn. Oudere bomen geven jongere bomen weer informatie door die van groot belang is voor het totale behoud van de natuur over de hele wereld. Daarom is mijn wens voor nu en de toekomst: meer behoud en uitbreiding van al het groen in de gemeente Zaanstad.

  • Meer aandacht, behoud en geld voor het onderhoud van al het groen in Zaanstad.
  • Struiken en heester weer terug in de wijk. Dit zijn schuilplaatsen voor alle vogels, egels en andere dieren in de stad.
  • Meer aandacht, behoud en geld voor toekomstige oudere (veteraan) bomen in Zaanstad. Meer boomspiegel, bodemverbetering en omstandigheden voor deze bomen.
  • Meer bescherming voor alle wortel en stambeschadigingen voor alle bomen in Zaanstad bij wegwerkzaamheden en grasmaaiwerkzaamheden. Bomen zijn veelal beschadigd in de stad en daardoor minder kans om goed te overleven.
  • Meer afrastering rondom de boomspiegel door middel van een laag hekje, zodat verkeer en maaimachines niet de stam van de bomen kunnen beschadigen.

Monique ZonneveldMijn naam is Monique Zonneveld en ik hoop met dit artikel meer mensen wakker te maken voor meer bomen en natuur in de Zaanstreek. Ook heb ik een facebookpagina “Bomen in de Zaanstreek” waar ik bomen op een positieve manier in het zonnetje zet.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl