Overkapt fietsen

De bereikbaarheid van Zaanstad is een thema van de gemeente Zaanstad. Letterlijk staat er het volgende op de web site: “De ligging van Zaanstad in (het centrum van) de Metropoolregio en de goede aansluitingen op het Rijkswegennet en het spoor maken van Zaanstad een goed bereikbare stad. Deze kwaliteit is een belangrijke voorwaarde voor de aantrekkelijkheid van Zaanstad, of het nu om wonen, werken, ondernemen of bezoeken gaat.”

De bereikbaarheid van Zaanstad is en blijft een punt van aandacht. Wat mij opvalt is wanneer het regent er vele malen minder fietsers op weg zijn naar het werk. Niet zo vreemd want wie wil er met een nat pak op kantoor aankomen. De vraag is dus, waarom overkappen we de doorgaande fietspaden niet? Bijvoorbeeld langs de Provincialeweg. Een eenvoudige transparante overkapping met eventueel zonnepanelen als dak. Met de nadruk op eenvoud en dus zonnepanelen en ander gesnor wat van de plank gekocht kan worden.

Maar ook zonder de zonnepanelen zal het effect niet uitblijven van zo’n overkapping. Zeker nu er meer en meer electrische fietsen verkocht worden zal zo’n overkapping uitnodigen om langere afstanden af te leggen op de fiets bij weer en ontij. Het is ook een project wat zich prima leent om langzaam uit te breiden. Bijvoorbeeld eerst alleen het fietspad van het station naar de pont, en door middel van onderzoek bepalen hoe verder te gaan.

Verder heeft dit ook een heel gunstig effect op het milieu. Hoe meer er gefietst wordt hoe beter, dit betekend een CO2 reductie welke alleen maar beter zal zijn wanneer het dak ook nog eens opgebouwd wordt uit zonnepanelen. Schone lucht is tenslotte ook zeer belangrijk zo niet belangrijker dan bereikbaarheid. Niemand komt tenslotte naar een stad waar je naar adem moet happen vanwege de vervuiling in de lucht.tekening overkapt fietsen


Jasper de KeijzerMijn naam is Jasper de Keijzer. Ik heb mijn Bachelor in IT en ben software ontwikkelaar op verscheidene platformen. Ik woon in Zaandam, wandel regelmatig langs het Noordzeekanaal en schrijf dit om iedereen er van bewust te maken dat niet alleen de gebouwen Zaanstad maken wat het is, maar ook de natuur.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl