Gouwpark

Nieuwe woonwijk met 248 woningen

Gouwpark is een nieuwe woonwijk, naast het Zaans Medisch Centrum (ZMC), de rivier de Gouw en het Burgemeester in het Veldpark. De nieuwbouwwoningen in Gouwpark (Zaandam) zijn inmiddels allemaal verkocht.

In Gouwpark zijn 248 woningen, waarvan 74 sociale huurappartementen en 174 koopwoningen. Er zijn diverse woningtypes in verschillende prijsklassen.

Parkeren in het Gouwpark

In het Gouwpark zijn in totaal 253 parkeerplaatsen (71 openbaar en 182 in privé-eigendom). In de wijk geldt vergunningparkeren. Daarmee wil de gemeente zorgen dat parkeerplaatsen beschikbaar zijn voor bewoners.

Bezoekers en werknemers van bedrijven of instanties uit de buurt kunnen parkeren in de parkeergarages naast de wijk. De gemeente kiest voor vergunningparkeren in plaats van betaald parkeren. De reden is dat parkeerplekken verkocht zijn door de ontwikkelaar als privéplek. Deze waren bedoeld als (semi)-openbare plekken. Semi-openbare parkeerplaatsen zijn parkeerplekken die publiek toegankelijk zijn, maar niet in eigendom/beheer zijn van een gemeente.

Het aantal verkochte plaatsen zijn er meer dan mocht volgens de geldende parkeernorm per woning. Daarom zijn er nu onvoldoende openbare parkeerplekken in de wijk beschikbaar voor bezoekers. Nu deze parkeerplekken zijn verkocht als privéplek, kunnen andere bewoners en bezoekers deze niet gebruiken zonder toestemming van de eigenaar.

Beroep VOF Gouwpark tegen preventieve last onder dwangsom

30 januari 2023

In het Gouwpark zijn naar het oordeel van de gemeente, door de ontwikkelaar (VOF Gouwpark) te weinig openbare parkeerplaatsen aangelegd. De gemeente en de ontwikkelaar, proberen hiervoor al een tijd een oplossing te vinden. De gemeente vindt dat de ontwikkelaar in de wijk nog 30 openbare parkeerplekken moet realiseren.

VOF Gouwpark is het hier niet mee eens. Om te zorgen dat de ontwikkelaar de parkeerplaatsen alsnog aanlegt, onderneemt de gemeente juridische stappen. Zij legden VOF Gouwpark een zogenoemde ‘preventieve last onder dwangsom’ op. Dit betekent dat VOF Gouwpark een bedrag aan de gemeente moet betalen, als zij niet zorgt voor het aanleggen van de parkeerplaatsen.  Lees ook het bericht hierover van december 2022.

VOF Gouwpark in beroep

VOF Gouwpark is in beroep gegaan tegen het besluit van de gemeente, om een preventieve last onder dwangsom op te leggen. Ook dienden zij een verzoek bij de rechter in, om de dwangsom nog niet te hoeven betalen. Dit heet een voorlopige voorziening. De rechter deed hier eind januari een uitspraak over en kende dit toe.

Parkeerprobleem niet op lange termijn

De rechter vindt ook dat een oplossing van het parkeerprobleem, niet op de lange baan geschoven mag worden. Het voorlopige oordeel van de voorzieningenrechter is, dat sprake is van een overtreding door VOF Gouwpark. Dit moet nog worden beoordeeld in beroep en eventueel in hoger beroep bij de Raad van State.

Gemeente wacht niet op uitspraak beroep

Dit betekent niet dat de gemeente afwacht tot de uitspraak van het beroep. De gemeente ontving vlak voor Kerst 2022 een voorstel van VOF Gouwpark. Hun voorstel is om parkeerplaatsen te realiseren op een groenstrook naast de Albert Heijngarage. De gemeente kijkt hier nu naar. Deze plaats maakt onderdeel uit van een ecologische verbindingsroute. Daarom onderzoekt de gemeente of VOF Gouwpark hier mogelijk parkeerplaatsen kan aanleggen (met behoud van deze ecologische zone).

Mogelijk parkeerplaatsen op groenstrook eerder besproken

De plaats naast de Albert Heijngarage besprak de gemeente eerder met de ontwikkelaar. Mocht deze plaats in aanmerking komen, dan moet VOF Gouwpark dit aankopen. De groenstrook heeft nu als bestemming groen/park en dus niet de bestemming parkeren. Dit betekent dat de gemeente de bestemming moet wijzigen. Om de hiervoor genoemde redenen is VOF Gouwpark hier destijds niet mee verder gegaan.

Als u de beslissing op bezwaar van 7 december of de beslissing van de voorzieningenrechter van 27 januari 2023 wilt inzien, kunt u die opvragen via de mailbox Gouwpark.

Bekijk ook de vragen en antwoorden Gouwpark daar vindt u antwoorden op vragen over onder andere parkeervergunningen, bezoekersparkeren, kosten en het parkeren in parkeergarages.

Meer informatie over het project?

Voor meer informatie verwijzen we u graag naar de website van de projectontwikkelaar https://www.gouwpark.nl/

Impressie van de nieuwbouwwijk Gouwpark


Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl