Schiereiland de Hemmes

Duurzame woonwijk in de Zaan

Transformatie

Schiereiland De Hemmes heeft de potentie om een kwalitatief en onderscheidend woonmilieu
aan de Zaanse woningvoorraad toe te voegen, mede vanwege de fraaie ligging in de 'Wijde Zaan', vlakbij de Zaanse Schans. Eind 2011 heeft de gemeente Zaanstad daarom een belangrijk deel van het schiereiland aangekocht. 

Het is een sleutellocatie, waar knelpunten en kansen voor ontwikkeling samenkomen. Vroeger was het veel groter, maar door water zijn grote stukken land weggeslagen. Dit werd vervolgens opgevuld en opgehoogd met puin en afval. Doordat dit ophogen lang niet altijd met schone grond  gebeurde is De Hemmes nu bijna overal  zwaar verontreinigd. Momenteel  zijn er nog twee bedrijven gevestigd. De gemeente Zaanstad bezit nu het middendeel van het schiereiland en wil dat transformeren naar een duurzame en kwalitatief hoogstaande woonwijk.

De Hemmes (Foto: Bart Hornburg)

Over De Hemmes


De Hemmes is een schiereiland in de Zaan en hoort bij de wijk ’t Kalf in Zaandam. Het ligt ten zuiden van de Julianabrug, naast de Zaanse Schans, en ten noorden van de snelweg A8. De naam is afgeleid van het woord "hemland" wat buitendijks land betekent. Oorspronkelijk was het een eiland in de Zaan, maar door dempingen is het een schiereiland geworden.

Door de ligging aan het open water was het  een zeer geschikte locatie voor molens. Er stonden er dan ook acht: De  Oranjeboom, De Roggebloem, De Oude Zwan, De Zeemeeuw, De Kogmeeuw, De Zaadzaaijer, De Prolpot en De Poelsnip. Door branden en sloop staan er inmiddels geen molens meer op De Hemmes en is de vorm van De Hemmes in de loop der jaren nogal veranderd. Getekend kaartje van De Hemmes

Zwart-wit luchtfoto van De Hemmes


Ga naar Zaanstad.nl