Schiereiland de Hemmes

Duurzame woonwijk in de Zaan

Transformatie

Schiereiland De Hemmes heeft de potentie om een kwalitatief en onderscheidend woonmilieu
aan de Zaanse woningvoorraad toe te voegen, mede vanwege de fraaie ligging in de 'Wijde Zaan', vlakbij de Zaanse Schans. Eind 2011 heeft de gemeente Zaanstad daarom een belangrijk deel van het schiereiland aangekocht. 

Update: Erfgoeddeal toegekend voor Molenaarserf op de Hemmes 


15 februari 2022
Gemeente Zaanstad ontvangt €721.000 van het Programma Erfgoed Deal voor de plannen op de Hemmes. Wethouder Wessel Breunesse: 'Dit is fantastisch nieuws. Samen met de Hemmesgroep en Hemmes Alliantie kunnen we nu echt aan de slag met het ontwikkelen van de Hemmes!'

Lees ook

Impressie van het plan Molenaarserf op de Hemmes, met molen de ZaadZaaijer en de tiny housesImpressie van het plan 'Molenaarserf op de Hemmes', met molen de ZaadZaaijer en de tiny houses

Over De Hemmes

De Hemmes is een schiereiland in de Zaan en hoort bij de wijk ’t Kalf in Zaandam. Het ligt ten zuiden van de Julianabrug, naast de Zaanse Schans, en ten noorden van de snelweg A8. De naam is afgeleid van het woord "hemland" wat buitendijks land betekent. Oorspronkelijk was het een eiland in de Zaan, maar door dempingen is het een schiereiland geworden.

Door de ligging aan het open water was het  een zeer geschikte locatie voor molens. Er stonden er dan ook acht: De  Oranjeboom, De Roggebloem, De Oude Zwan, De Zeemeeuw, De Kogmeeuw, De Zaadzaaijer, De Prolpot en De Poelsnip. Door branden en sloop staan er inmiddels geen molens meer op De Hemmes en is de vorm van De Hemmes in de loop der jaren nogal veranderd.

Bestaande situatie van de HemmesBestaande situatie van de Hemmes

De Hemmes is een sleutellocatie, waar knelpunten en kansen voor ontwikkeling samenkomen. Vroeger was het veel groter, maar door water zijn grote stukken land weggeslagen. Dit werd vervolgens opgevuld en opgehoogd met puin en afval. Doordat dit ophogen lang niet altijd met schone grond  gebeurde is De Hemmes nu bijna overal  zwaar verontreinigd. Momenteel  zijn er nog twee bedrijven gevestigd. De gemeente Zaanstad bezit nu het middendeel van het schiereiland .

Getekend kaartje van De Hemmes

Zwart-wit luchtfoto van De Hemmes


Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl