Hembrugterrein

Hembrugterrein

Het Hembrugterrein is een unieke plek met een rijk cultuurhistorisch verleden. Er staan veel monumenten en er is een prachtig bos. Sinds 2012 gebeurt er steeds meer op het Hembrugterrein: monumenten worden hersteld, ondernemers vestigen zich op het terrein en er zijn allerlei evenementen. Daarnaast wordt het terrein ontwikkeld tot een gebied om te wonen, werken en ontspannen. De plannen voor de herontwikkeling staan in het Masterplan Hembrug.

950 nieuwe woningen en bijbehorende voorzieningen

In het Noordelijk deel komen meer dan 950 nieuwe woningen en bijbehorende voorzieningen. In een groene omgeving, met respect voor erfgoed en natuur. Minstens 20% van de woningen is sociale huur.

Bestemmingsplan, Beeldkwaliteitsplan en Mobiliteitsplan zijn vastgesteld

Om het gebied te kunnen ontwikkelen is een bestemmingsplan nodig waardoor op het terrein gewoond mag worden. De gemeenteraad heeft op 13 oktober 2022 een positief besluit genomen over de vaststelling van het bestemmingsplan voor het noordelijk deel van het Hembrugterrein én het definitieve Beeldkwaliteitsplan Hembrug. Ook het Mobiliteitsplan is vastgesteld door de gemeenteraad. Er lopen nu beroepen tegen het bestemmingsplan voor het noordelijk deel van het Hembrugterrein. In afwachting daarvan hopen we in de loop van 2023 dat het bestemmingsplan onherroepelijk zal worden, waarna ook de vergunningen voor de bouwvelden kunnen worden aangevraagd. 

Monitor vergunningen

Voor het bestemmingsplan noord is ook een monitor opgesteld. Het bestemmingsplan bevat namelijk maxima die niet overschreden mogen worden. Dit betreft onder andere het maximale aantal vierkante meters bebouwing of een maximale hoeveelheid vervoersbewegingen vanwege stikstofregels. In de monitor staat hoe groot de ruimteclaim is van verleende vergunningen, zodat voor een ontwikkelaar helder is of er nog ruimte er om een andere vergunningsaanvraag in te dienen.

Monitor Hembrug Noord.xlsx

Zuidelijk deel van het Hembrugterrein

De gemeenteraad nam op 22 december 2022 een voorbereidingsbesluit voor het zuidelijke deel van het Hembrugterrein. Doel is om ongewenste ruimtelijke ontwikkelingen en initiatieven in het plangebied te voorkomen. In de tweede helft van 2023 zal ook worden gestart met stedenbouwkundig plan voor het zuidelijk deel. Dit dient als basis voor het bestemmingsplan/omgevingsplan voor het zuidelijk deel. Dit zal in samenspraak gebeuren met bewoners en belanghebbenden.

Meer informatie

Hembrug Zaandam BV is de eigenaar van het Hembrugterrein. Zij maken de plannen voor de ontwikkeling van het gebied. Over het landschap, openbare ruimte, mobiliteit, geluid, programma, stedenbouw en duurzaamheid. Daarbij nemen ze de ideeën van bewoners en ondernemers en andere betrokkenen ook mee. Op hun site kun je meer lezen over de plannen.

Hembrug Ontwikkelt

Nieuws

13 juni 2023: Bestemmingsplan Hembrugterrein definitief
22 september 2022: Bestemmingsplan noordelijk deel en Beeldkwaliteitsplan Hembrug naar gemeenteraad
15 juli 2022: Mobiliteitsplan Hembrug: minder auto's, meer fietsen en openbaar vervoer
1 april 2022: Nieuwe mijlpaal in ontwikkeling Hembrugterrein
14 maart 2022: Nieuw kwaliteitskader Hembrugterrein
11 februari 2022: College legt toekomstvisie Hembrugbos voor aan gemeenteraad
10 september 2021: Aanvraag Woningbouwimpuls voor Hembrugterrein en Zaandam Oost
26 maart 2021: Nieuwe stap voor het Hembrugterrein: Een Masterplan Hembrug
18 september 2020: Groen licht voor ontwikkeling Enclave op Hemburgterrein
4 november 2019: Bos Hembrug overgedragen aan gemeente Zaanstad en ontwikkelcombinatie ABC-L.I.F.E
8 januari 2018: Hemburgterrein Zaandam verkocht

luchtfoto HembrugterreinLuchtfoto van het Hembrugterrein

Sfeerimpressie van het noordelijk deel van het Hembrugterrein


Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl