Gemeente neemt afscheid van bedenker Zaanse binnenstad

 Gemeente neemt afscheid van ‘bedenker’ Zaanse binnenstad


‘Sjoerd Soeters gaf Zaandam kleur en smoel’  


7 december 2019
Na zo’n twintig jaar neemt de gemeente afscheid van architect Sjoerd Soeters. Soeters begon in 2000 als ‘masterplanner’ van stadsvernieuwing Inverdan. Dat leverde een compleet vernieuwd stadscentrum op. Sinds 2003 was hij supervisor in het centrumgebied van Zaandam. Dit blijft hij tot april 2020. Zaanstad gaat op zoek naar een opvolger.

‘Sjoerd heeft een onuitwisbare indruk achter gelaten in Zaanstad’, zegt wethouder MAAK.Zaanstad Hans Krieger. ‘De binnenstad van Zaandam heeft dankzij hem letterlijk en figuurlijk kleur en smoel gekregen. Het gebied is nu levendig en economisch sterk. Zaanstad staat mede dankzij zijn ontwerpen lokaal, nationaal en internationaal op de kaart. Hij heeft onze blik verruimd en ons lef bijgebracht. Hierdoor kunnen we nu ook vooruit, bijvoorbeeld aan de oostkant van het centrum.’ Soeters ontving voor zijn inspanningen in 2017 de Zaanse erepenning.

Leven geven aan een gebied

‘Ik ben van Zaanstad gaan houden’, begint Soeters. ‘Als ik nu door het centrum wandel ben ik vooral trots op de levendigheid van dit gebied. Dat is ook een van de belangrijke doelen geweest: een gebied voor ontmoeting, waar mensen graag zijn en waar de economie kan bloeien. De komende jaren wil ik weer zelf ontwerpen en realiseren in Zaanstad. Dit was niet te combineren met mijn rol als supervisor.’ In het voorjaar van 2020 neemt Zaanstad afscheid van Soeters. Dit is tijdens een bijeenkomst met betrokken Zaankanters, stedenbouwkundigen en mensen van de gemeente.

Centrum van Zaandam

Foto van het centrum van Zaandam

  

Portretfoto van Sjoerd SoetersSjoerd Soeters

Soeters' schets van het stadhuis en stationHoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl