Zaanstad Noord

Krommenie-­Wormerveer: verbindingen  & voorzieningen in een aantrekkelijke omgeving

Wormerveer en Krommenie

Wormerveer en Krommenie zijn aantrekkelijke plekken in Zaanstad Noord. Er zijn winkels, voorzieningen en horeca, maar zeker ook de ligging is aantrekkelijk: het heeft een dorps karakter en een duidelijk aanwezige cultuurhistorie.

De kernen Krommenie en Wormerveer liggen direct in het mooie Zaanse landschap. Ook zijn er twee treinstations en bedrijventerreinen in de buurt. In het gebied wonen veel mensen; in heel Zaanstad Noord wonen meer dan 50.000 mensen. Met MAAK.Zaanstad willen we de goede eigenschappen versterken die Krommenie en Wormerveer nu hebben. Ook verbeteren we verbinding tussen de kernen, zodat in het hele gebied de leefbaarheid voor de bewoners verbetert.

Naar de site MAAK.Zaanstad Noord

Lopende projecten in initiatieven in Noord in beeld

Naar de kaart 


Het verhaal van... MAAK.Noord

Zaanstad maken we samen. Wij zijn dan ook benieuwd naar hoe mensen MAAK.NOORD zien en ervaren. Daarvoor gaan we in gesprek met zoveel mogelijk bewoners en betrokkenen, professonals, eigenaren en bezoekers. Welke kansen zien zij? Wat is hun betrokkenheid met Noord? En wat zouden ze graag samen met anderen willen aanpakken? Ook supervisor Roy Bijhouwer deelt zijn visie.

Lees de verhalen


Zaandijkerkerk en omgeving

De gemeente verleent een subsidie van € 35.000 voor de woningen voor het gebied rond de Zaandijkerkerk. Dat heeft het college van B&W besloten. De gemeente wil op deze plek graag  ruimte voor bedrijvigheid en wonen, met een hoge kwaliteit van de openbare ruimte. Zonder een financiële bijdrage is dat niet haalbaar. In het plan HOOP wordt onder meer  een 17e eeuws monument herbouwd langs het historische lint van Zaandijk.

Eind mei 2017 is de Zaandijkerkerk officieel in gebruik genomen. Een paar jaar geleden waren er nog plannen om de kerk te slopen. De Zaandijkerkerk gaat een mooie toekomst tegemoet als woongebouw voor jongeren met autistische beperkingen. De toren is open voor publiek en geeft een prachtig uitzicht op de Zaanse Schans. Daarmee richt de kerk zich ook op toeristische bezoekers van Zaanstad. Net als de eerder geopende brouwerij met proeflokaal, naast de kerk.

De herontwikkeling van de kerk en de omgeving is mogelijk gemaakt door een bijzondere samenwerking van eigenaar Stadsherstel Amsterdam, de provincie Noord-Holland, de gemeente Zaanstad en zorginstelling Heeren van Zorg. Ook het naastgelegen bedrijf Ardagh stelde zich heel meewerkend op. De omgeving van de kerk is ook aangepakt. Zo is het gebied goed bereikbaar voor voetgangers geworden. Het is op dezelfde manier afgewerkt als de Lagedijk, met gebakken stenen, sierlijke lantaarnpalen en beukenhagen.

De nieuwe geschilderde ZaandijkerkerkDe Zaandijkerkerk

Het interieur van de vernieuwde ZaandijkerkerkHet interieur van de vernieuwde Zaandijkerkerk
Van Bannehof naar Bannehoven

Op het terrein van het voormalige gemeentehuis wordt het nieuwbouwplan ‘De Bannehoven’ gerealiseerd. Het gemeentehuis is enkele jaren geleden gesloopt. In 2017 heeft de gemeente ontwikkelaars uitgenodigd om voorstellen te doen voor de ontwikkeling van woningen.  Daaruit is ontwikkelcombinatie T&G-BPD geselecteerd om aan de slag te gaan. T&G is een samenwerking van Tervoort Bouwbedrijf uit Egmond en Bouwbedrijf van der Gragt uit Wormerveer.

Lees meer

Ga naar Zaanstad.nl