Zaanstad Noord

Krommenie-­Wormerveer: verbindingen  & voorzieningen in een aantrekkelijke omgeving

Wormerveer en Krommenie

Wormerveer en Krommenie zijn aantrekkelijke plekken in Zaanstad Noord. Er zijn winkels, voorzieningen en horeca, maar zeker ook de ligging is aantrekkelijk: het heeft een dorps karakter en een duidelijk aanwezige cultuurhistorie.

De kernen Krommenie en Wormerveer liggen direct in het mooie Zaanse landschap. Ook zijn er twee treinstations en bedrijventerreinen in de buurt. In het gebied wonen veel mensen; in heel Zaanstad Noord wonen meer dan 50.000 mensen. Met MAAK.Zaanstad willen we de goede eigenschappen versterken die Krommenie en Wormerveer nu hebben. Ook verbeteren we verbinding tussen de kernen, zodat in het hele gebied de leefbaarheid voor de bewoners verbetert.

Naar de site MAAK.Zaanstad Noord

Bedrijven complex Brokking, onderdeel van Menebacomlpex op bedrijventerrein Noorderveld. Op achtergrond Wormerveld met rechtsachter het Zwet.Bedrijvencomplex Brokking, onderdeel van Menebacomplex op bedrijventerrein Noorderveld


Zaans Pijl

Op de plek van de vroegere veevoederfabriek Brokking in Wormerveer komt een levendige woonomgeving. Het fabrieksterrein stond vroeger bekend als Wessanen de Ster. Op dit terrein komt een woonwijk met 150 woningen aan de Zaan.

De naam Zaans Pijl is verzonnen door Mieke Sjoerds. Zij deed mee aan een prijsvraag van de eigenaar voor een nieuwe naam van het terrein. De fabriek De Pijl uit 1930 was het belangrijkste onderdeel van het fabrieksterrein.

Lees meer

Zaandijkerkerk en omgeving

De gemeente verleent een subsidie van € 35.000 voor de woningen voor het gebied rond de Zaandijkerkerk. Dat heeft het college van B&W besloten. De gemeente wil op deze plek graag  ruimte voor bedrijvigheid en wonen, met een hoge kwaliteit van de openbare ruimte. Zonder een financiële bijdrage is dat niet haalbaar. In het plan HOOP wordt onder meer  een 17e eeuws monument herbouwd langs het historische lint van Zaandijk.

Eind mei 2017 is de Zaandijkerkerk officieel in gebruik genomen. Een paar jaar geleden waren er nog plannen om de kerk te slopen. De Zaandijkerkerk gaat een mooie toekomst tegemoet als woongebouw voor jongeren met autistische beperkingen. De toren is open voor publiek en geeft een prachtig uitzicht op de Zaanse Schans. Daarmee richt de kerk zich ook op toeristische bezoekers van Zaanstad. Net als de eerder geopende brouwerij met proeflokaal, naast de kerk.

De herontwikkeling van de kerk en de omgeving is mogelijk gemaakt door een bijzondere samenwerking van eigenaar Stadsherstel Amsterdam, de provincie Noord-Holland, de gemeente Zaanstad en zorginstelling Heeren van Zorg. Ook het naastgelegen bedrijf Ardagh stelde zich heel meewerkend op. De omgeving van de kerk is ook aangepakt. Zo is het gebied goed bereikbaar voor voetgangers geworden. Het is op dezelfde manier afgewerkt als de Lagedijk, met gebakken stenen, sierlijke lantaarnpalen en beukenhagen.

Het interieur van de vernieuwde ZaandijkerkerkHet interieur van de vernieuwde Zaandijkerkerk
De nieuwe geschilderde ZaandijkerkerkDe Zaandijkerkerk

Ga naar Zaanstad.nl