Zaanstad Midden

Kogerveld-­Koog Zaandijk: moderne mix van wonen en werken

Kogerveldwijk

De Kogerveldwijk groeit. De komende tijd worden er in de wijk zo’n 1000 woningen bijgebouwd. Dat betekent nieuwe bewoners met nieuwe wensen. Maar ook is het een kans om iets te doen met de wensen van de bewoners die er nu al wonen.

Om de groei van de wijk goed te laten verlopen, werkt de gemeente in opdracht van de gemeenteraad samen met de bewoners aan een toekomstbeeld voor de wijk.

Naar de site

Kan Palen

Aan de Oostzijde van de Zaan ligt het gebied Kan Palen. Het gebied is een goed voorbeeld van de mogelijkheden en de problemen die het bouwen van woningen in de binnenstad van de Zaanstreek geven. Het is aan de ene kant een karakteristieke locatie wat interessant is voor nieuwe bewoners. Het bouwen op deze lege plek kan ook het gebied eromheen aantrekkelijker en leefbaarder maken. 

Aan de andere kant waren er lange tijd industriële activiteiten op dit terrein. De grond moet eerst schoongemaakt worden voor er iets kan gebeuren. De gemeente laat nu een onderzoek uitvoeren naar of het financieel haalbaar is om de sterk vervuilde grond te verwijderen.  

Lees meer

VVZ-terrein

Het Oostzijderveld (ook wel genoemd VVZ-terrein) in Zaandam-Noord is ongeveer 4,7 ha groot en ligt tussen het station Zaandam Kogerveld, de brandweerkazerne en de A7. Een aantal jaren is er niets met het terrein gebeurd. Nu worden plannen voor het bouwen van woningen gemaakt. 

De ontwikkelaars van het VVZ-terrein zijn Ontwikkeladviseur BV en Timpaan. Meer nieuws ook op de site van MAAK.Kogerveld.

Naar de site


Witte Olifant

Zeventien woningen komen er op de plek van voormalige koek- en beschuitfabriek van Hille en later Mooij Verf aan de Oostzijde in Zaandam. Het pand is beter bekend als ‘De Witte Olifant’, een bijnaam naar de afbeelding van een olifant op het fabriekspand van Hille. De fabriek staat al jaren leeg en is gesloopt. Het is de bedoeling dat er negen kadewoningen en acht appartementen voor in de plaats komen. Om het plan mogelijk te maken, is afwijking van het bestemmingsplan nodig. Het college zet daarvoor nu de procedure in  werking.

Lees meer
De Kogerveldwijk. Foto: Dick RiesmeijerDe Kogerveldwijk. Foto: Dick Riesmeijer


Hemmes

Schiereiland De Hemmes heeft de potentie om een mooie woonlocatie aan  de Zaanse woningvoorraad toe te voegen, mede vanwege de fraaie ligging  in de 'Wijde Zaan', vlakbij de Zaanse Schans. Eind 2011 heeft de  gemeente Zaanstad daarom een belangrijk deel van het schiereiland  aangekocht.

Vroeger was de Hemmes veel  groter,  maar door water zijn grote  stukken land weggeslagen. Dit werd vervolgens opgevuld en opgehoogd met  puin en afval. Dit gebeurde lang niet altijd met schone grond waardoor De Hemmes nu  bijna overal zwaar verontreinigd is. Momenteel  zijn er nog twee bedrijven  gevestigd. De gemeente Zaanstad bezit nu het middendeel van het  schiereiland en wil dat transformeren naar een duurzame en kwalitatief hoogstaande woonwijk.

Lees meer

Ga naar Zaanstad.nl