Zaanstad Midden

Kogerveld-­Koog Zaandijk: moderne mix van wonen en werken

Wilt u meer lezen over de (nieuwbouw)projecten in het MAAK-Midden? Hieronder vindt u per project meer informatie. Ook treft u informatie aan van een paar nieuwbouwprojecten in de buurt van het MAAK.Midden-gebied zoals Centrumplan Westerkoog en De Bannehoven.  

Als u naar beneden scrolt vindt u de projecten met pins aangegeven op de kaart. Ook de grote verkeersprojecten staan aangeven op de kaart.

Grote verkeersprojecten in het gebied

Aanpak Guisweg

Busbrug de Binding

Kogerveldwijk

Luchtfoto van de wijk Kogerveld in ZaandamDe wijk Kogerveld groeit. De komende tijd worden er in de wijk zo’n 2000 tot 2.500 woningen bijgebouwd. Dat betekent nieuwe bewoners met nieuwe wensen. Maar ook is het een kans om iets te doen met de wensen van de bewoners die er nu al wonen.

Om de groei van de wijk goed te laten verlopen, werkt de gemeente in opdracht van de gemeenteraad samen met de bewoners aan een toekomstbeeld voor de wijk: het gebiedsperspectief.

Meer over Kogerveldwijk

Hemmes

Foto Bart Homburg van schiereiland HemmesSchiereiland De Hemmes heeft de potentie om een kwalitatief en onderscheidend woonmilieuaan de Zaanse woningvoorraad toe te voegen, mede vanwege de fraaie ligging in de 'Wijde Zaan', vlakbij de Zaanse Schans. Eind 2011 heeft de gemeente Zaanstad daarom een belangrijk deel van het schiereiland aangekocht. 

Meer over Hemmes

Gouwpark

Impressie van nieuwbouwwijk GouwparkGouwpark wordt een nieuwe woonwijk, naast het Zaans Medisch Centrum (ZMC), de rivier de Gouw en het Burgemeester in het Veldpark. Er komen 124 appartementen (huur en koop) en 124 koopwoningen in de wijk. De nieuwbouwwoningen in Gouwpark (Zaandam) zijn inmiddels allemaal verkocht.

Meer over het Gouwpark

Centrumplan Westerkoog

Impressie van de nieuwbouw Centrumplan WesterkoogDe gemeente Zaanstad wil voor de inwoners van Westerkoog het centrum van Westerkoog ontwikkelen tot een nog aantrekkelijker plek. Daarom werken we aan een plan met 118 nieuwe appartementen (waarvan 30% sociale huur), een nieuw buurthuis, huisvesting voor het sociaal wijkteam en een aantrekkelijker openbare ruimte met meer groen en voldoende parkeerplekken.

Meer over Centrumplan Westerkoog

De Bannehoven Zaandijk

Impressie van nieuwbouwproject De BannehovenDe Bannehoven is onderdeel van de wijk Rooswijk en ligt ten westen van de Zaan in het veenweidelandschap. De Bannehoven komt op de plek van het voormalige gemeentehuis van Zaanstad. De buurt wordt zo veel mogelijk autovrij met ruimte voor 153 grondgebonden woningen en appartementen. De woningen worden verdeeld over drie bouwblokken, in een parkachtige, groene omgeving.

Meer over De Bannehoven

Wezelstraat

Plattegrond Wezelstraat

De Wezelstraat ligt aan de westzijde van station Zaandijk Zaanse Schans . Samen met een aantal grondeigenaren onderzoeken we of we er grond kunnen ontwikkelen voor woningbouw. Op 23 juni 2021 ondertekenden we een Intentieovereenkomst (IO) met de betrokken partijen. 

Meer over de Wezelstraat

Honigfabriek

Foto HonigfabriekVoor de voormalige Honigfabriek aan het Zuideinde in Koog aan de Zaan zijn plannen voor de bouw van 95 appartementen. Een deel van de Honigfabriek is gemeentelijk monument en zal getransformeerd worden. En een deel zal gesloopt worden en vervangen door nieuwbouwappartementen. Elk stukje van de Honigfabriek is organisch gegroeid en heeft zijn eigen stijl. Samen vertellen de gebouwen een verhaal over het industriële verleden. Deze kenmerkende stijl blijft behouden.

Meer over de Honigfabriek

Koogerweelde

Foto Breedweer oude autogarageOp het adres Breedweer 44 staat een oud garagepand waar voorheen een Alfa dealer in gevestigd zat. Op deze plek in het hartje van Koog aan de Zaan zijn plannen om 13 luxe grondgebonden woningen van 127 tot 134 m2 te bouwen: project Koogerweelde. Elke woning heeft een parkeerplaats, losstaande berging in de achtertuin en eigen toegang tot de achtertuin.

Meer over Koogerweelde

Langepad Zaandijk

Impressie nieuwbouwproject Langepad ZaandijkOp het voormalig Ardagh-terrein in het centrum van Zaandijk komen 67 woningen, waarvan 30% sociale huurappartementen. Dat zijn de plannen voor de transformatie van de voormalige Ardaghlocatie in Zaandijk. Het industriepand van de Pielkenrood Vaten fabriek op de hoek van de Willem Dreeslaan en de Arie de Bruijnstraat in Zaandijk wordt gesloopt en wordt een mooie wijk om te wonen.

Meer over Langepad

Jacob Visterrein

Impressie aangezicht Jacob VisterreinVoor het nu braakliggende terrein van de voormalige verffabriek Jacob Vis ligt een ontwikkelplan klaar voor het realiseren van 13 woningen. Het plan bestaat uit vijf vrijstaande woningen, twee twee-onderéén-kapwoningen en twee gebouwen waar de begane grond ingericht wordt voor parkeren en op de verdieping in totaal vier woningen worden gerealiseerd. Om de vergunning te kunnen verlenen dient afgeweken te worden van het bestemmingsplan. Het college heeft besloten de procedure hiervoor op te starten. 

Lees meer

Zuideinde 110

Op de locatie Zuideinde 110 in Koog aan de Zaan bevindt zich momenteel een tankstation. Het huurcontract voor dit tankstation loopt eind 2023 af. De eigenaar van het perceel heeft plannen om na het aflopen van dit contract het tankstation te slopen. Hij wil het graag vervangen door maximaal twintig woningen. Deze plannen zijn door de gemeente beoordeeld en er is een aantal aandachtspunten en randvoorwaarden aan de eigenaar meegegeven. 

Lees meer

Plan
Hotspot
De Bannehoven

De Bannehoven is onderdeel van de wijk Rooswijk en ligt ten westen van de Zaan in het veenweidelandschap. De Bannehoven komt op de plek van het voormalige gemeentehuis van Zaanstad. De buurt wordt zo veel mogelijk autovrij met ruimte voor 153 grondgebonden woningen en appartementen. De woningen worden verdeeld over drie bouwblokken, in een parkachtige, groene omgeving.

Hotspot
Kogerveldwijk

De wijk Kogerveld groeit. De komende tijd worden er in de wijk zo’n 2000 tot 2.500 woningen bijgebouwd. Om de groei van de wijk goed te laten verlopen, werkt de gemeente in opdracht van de gemeenteraad samen met de bewoners aan een toekomstbeeld voor de wijk: het gebiedsperspectief.

Hotspot
Gouwpark

Gouwpark wordt een nieuwe woonwijk, naast het Zaans Medisch Centrum (ZMC), de rivier de Gouw en het Burgemeester in het Veldpark. Er komen 124 appartementen (huur en koop) en 124 koopwoningen in de wijk. De nieuwbouwwoningen in Gouwpark (Zaandam) zijn inmiddels allemaal verkocht.

Hotspot
Centrumplan Westerkoog

De gemeente Zaanstad wil voor de inwoners van Westerkoog het centrum van Westerkoog ontwikkelen tot een nog aantrekkelijker plek. Daarom werken we aan een plan met 118 nieuwe appartementen (waarvan 30% sociale huur), een nieuw buurthuis, huisvesting voor het sociaal wijkteam en een aantrekkelijker openbare ruimte met meer groen en voldoende parkeerplekken.

Hotspot
Hemmes

Schiereiland De Hemmes heeft de potentie om een kwalitatief en onderscheidend woonmilieuaan de Zaanse woningvoorraad toe te voegen, mede vanwege de fraaie ligging in de 'Wijde Zaan', vlakbij de Zaanse Schans. Eind 2011 heeft de gemeente Zaanstad daarom een belangrijk deel van het schiereiland aangekocht.

Hotspot
Wezelstraat

De Wezelstraat ligt aan de westzijde van station Zaandijk Zaanse Schans . Samen met een aantal grondeigenaren onderzoeken we of we er grond kunnen ontwikkelen voor woningbouw.

Hotspot
Honigfabriek

Voor de voormalige Honigfabriek aan het Zuideinde in Koog aan de Zaan zijn plannen voor de bouw van 95 appartementen. Een deel van de Honigfabriek is gemeentelijk monument en zal getransformeerd worden. En een deel zal gesloopt worden en vervangen door nieuwbouwappartementen. Kenmerkend voor Zaanse industriële complexen is dat de gebouwen niet netjes geschikt zijn. Zo ook de honigfabriek, ook wel De Bij genoemd. Elk stukje is organische gegroeid en heeft zijn eigen stijl. Samen vertellen de gebouwen een verhaal over het industriële verleden. Deze kenmerkende stijl blijft behouden.

Hotspot
Breedweer

Op het adres Breedweer 44 staat een oud garagepand waar voorheen een Alfa dealer in gevestigd zat. Op deze plek in het hartje van Koog aan de Zaan zijn plannen om 13 luxe grondgebonden woningen van 127 tot 134 m2 te bouwen. Elke woning heeft een parkeerplaats, losstaande berging in de achtertuin en eigen toegang tot de achtertuin.

Hotspot
Aanpak Guisweg (verkeersproject)

De kruising van de Guisweg met de Provincialeweg en het spoor moet beter en veiliger. Dat geldt ook voor de bereikbaarheid van het gebied. Er wordt gewerkt aan aantal maatregelen; een fiets- en voetgangerstunnel onder de bestaande spoorwegovergang bij de Guisweg, een extra op- en afrit bij A8-aansluiting 3 en een nieuwe verbindingsweg tussen de Guisweg (vlakbij tennisvereniging Westzijderveld) en de Provincialeweg. Deze nieuwe weg voor het autoverkeer loopt vanaf A8-aansluiting 3 parallel langs de snelweg, onder het spoor door en sluit met een verdiepte ‘T-aansluiting’ aan op de Provincialeweg. Meer informatie leest u op de site guisweg.zaanstad.nl.

Hotspot
Busbrug De Binding (verkeersproject)

Automobilisten moeten nu tussen Westerwatering en Westerkoog tijdens de spitsuren omrijden. Dit wil de Gemeente Zaanstad veranderen door de busbrug tijdens de spits open te stellen. De busbrug kan pas permanent open als er extra verkeersmaatregelen worden genomen. Lees meer over het verkeersproject busbrug De Binding op de website.

Hotspot
Langepad (Ardagh)

In november 2020 heeft Blue Banner in samenwerking met Bouwbedrijf Kuin de Ardagh locatie uit een competitie verworven. De voormalige fabriek zal worden getransformeerd naar een woningbouwlocatie waarin de historische bebouwing van 18e eeuw weer wordt opgehaald passende bij de Zaandijkse woning uitstraling, wonen aan het water in een stedelijke omgeving. Het plan bevat 76 grondgebonden woningen.

Hotspot
Jacob Visterrein

Voor het nu braakliggende terrein van de voormalige verffabriek Jacob Vis ligt een ontwikkelplan klaar voor het realiseren van 13 woningen. Het plan bestaat uit vijf vrijstaande woningen, twee twee-onderéén-kapwoningen en twee gebouwen waar de begane grond ingericht wordt voor parkeren en op de verdieping in totaal vier woningen worden gerealiseerd.

Hotspot
Zuideinde 110

Op de locatie Zuideinde 110 in Koog aan de Zaan bevindt zich momenteel een tankstation. Het huurcontract voor dit tankstation loopt eind 2023 af. De eigenaar van het perceel heeft plannen om na het aflopen van dit contract het tankstation te slopen. Hij wil het graag vervangen door maximaal twintig woningen. Deze plannen zijn door de gemeente beoordeeld en er is een aantal aandachtspunten en randvoorwaarden aan de eigenaar meegegeven.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl