Zaanstad Midden

Kogerveld-­Koog Zaandijk: moderne mix van wonen en werken

Kogerveldwijk

De Kogerveldwijk groeit. De komende tijd worden er in de wijk zo’n 2000 tot 2.500 woningen bijgebouwd. Dat betekent nieuwe bewoners met nieuwe wensen. Maar ook is het een kans om iets te doen met de wensen van de bewoners die er nu al wonen.

Om de groei van de wijk goed te laten verlopen, werkt de gemeente in opdracht van de gemeenteraad samen met de bewoners aan een toekomstbeeld voor de wijk: het gebiedsperspectief.

Naar de site

Foto: station KogerveldFoto: station Kogerveld


VVZ-terrein

Het Oostzijderveld (ook wel genoemd VVZ-terrein) in Zaandam-Noord is ongeveer 4,7 ha groot en ligt tussen het station Zaandam Kogerveld, de brandweerkazerne en de A7. Een aantal jaren is er niets met het terrein gebeurd. Nu zijn er plannen voor het bouwen van woningen . 

De ontwikkelaars van het VVZ-terrein zijn Ontwikkeladviseur BV en Timpaan. 

Naar de site van de ontwikkelaars


Witte Olifant

Zeventien woningen komen er op de plek van voormalige koek- en beschuitfabriek van Hille en later Mooij Verf aan de Oostzijde in Zaandam. Het pand is beter bekend als ‘De Witte Olifant’, een bijnaam naar de afbeelding van een olifant op het fabriekspand van Hille. De fabriek stond al jaren leeg en is gesloopt. Het is de bedoeling dat er negen kadewoningen en acht appartementen voor in de plaats komen.

Naar de site van de ontwikkelaars
Van Bannehof  naar Bannehoven

Op het terrein van het voormalige gemeentehuis wordt het nieuwbouwplan ‘De Bannehoven’ gerealiseerd. In 2017 heeft de gemeente ontwikkelaars uitgenodigd om voorstellen te doen voor de ontwikkeling van woningen.  Daaruit is ontwikkelcombinatie T&G-BPD geselecteerd om aa nde slag te gaan. T&G is een samenwerking van Tervoort Bouwbedrijf uit Egmond en Bouwbedrijf van der Gragt uit Wormerveer.

Naar de site van de ontwikkelaar


Foto: impressie van de nieuwe BannehovenFoto: impressie van de nieuwe Bannehoven

Zaandijkerkerk en omgeving

Eind mei 2017 is de Zaandijkerkerk officieel in gebruik genomen. Een paar jaar geleden waren er nog plannen om de kerk te slopen. De Zaandijkerkerk gaat een mooie toekomst tegemoet als woongebouw voor jongeren met autistische beperkingen. De toren is open voor publiek en geeft een prachtig uitzicht op de Zaanse Schans. Daarmee richt de kerk zich ook op toeristische bezoekers van Zaanstad. Net als de eerder geopende brouwerij met proeflokaal, naast de kerk.

De herontwikkeling van de kerk en de omgeving is mogelijk gemaakt door een bijzondere samenwerking van eigenaar Stadsherstel Amsterdam, de provincie Noord-Holland, de gemeente Zaanstad en zorginstelling Heeren van Zorg. Ook het naastgelegen bedrijf Ardagh stelde zich heel meewerkend op. De omgeving van de kerk is ook aangepakt. Zo is het gebied goed bereikbaar voor voetgangers geworden. Het is op dezelfde manier afgewerkt als de Lagedijk, met gebakken stenen, sierlijke lantaarnpalen en beukenhagen.

De nieuwe geschilderde ZaandijkerkerkDe Zaandijkerkerk


Het interieur van de vernieuwde ZaandijkerkerkHet interieur van de vernieuwde Zaandijkerkerk

Hoog contrastGa naar Zaanstad.nl