Zaanstad Centrum

Zaandam-Centrum: kloppend stadshart

Centrum Oost

Impressietekening Peperstraat in 2040 door Olivier RijckenAan de oostzijde van de Zaan, in het oude stadshart van Zaandam, zijn kansen om beter aan te sluiten bij het centrum van de stad. Met het 'Perspectief Centrum Oost 2040' is een toekomstbeeld gemaakt.

Meer over Centrum Oost

Rozengrachttoren

Impressie RozengrachttorenDe woontoren aan de Rozengracht bevat maximaal 40 appartementen, met 14 verdiepingen en maximaal 54 meter hoog. De begane grond is bedoeld voor winkels, horeca en bedrijven.

Meer over de Rozengrachttoren

Overtuinen

Impressie nieuwbouwproject De Kroon in OvertuinenDe Overtuinen is een  charmant gebied 400 meter ten noorden van station Zaandam. De plangrenzen lopen vanaf de Vaart naar de Provincialeweg. De plannen zijn voor de Mauritsbuurt en de Verkadebuurt.

Meer over de OvertuinenBehouden Haven

Impressie Behouden HavenHet college van de gemeente Zaanstad wil aan de slag om de Behouden Haven en de directe omgeving daarvan aantrekkelijk te maken. De gemeente ziet kansen om een aantal ontwikkelingen in de buurt tegelijkertijd op te pakken en daarmee de leefbaarheid van dit gebied in het centrum van Zaandam flink te vergroten.

Meer over de Behouden Haven


Spooroverbouwing

Impressie spooroverbouwingOver station van Zaandam komt een spooroverbouwing. Op de overbouwing komt een transfer voor voetgangers en fietsers die het centrum verbindt met de westzijde. Het station zelf krijgt ook een opknapbeurt.

Meer over de spooroverbouwing

Stationsplein

Impressie stationspleinHet stationsplein aan de zijde Houtveldweg verandert in een levendige en groene entree van de wijk Zaans Hout.

Meer over het Stationsplein

Fietspad De Slinger

Het fietspad 'De Slinger' verbindt straks het Stadhuisplein, via de nieuwe spooroverbouwing, met de Houtveldweg. De werkzaamheden zijn gestart.

Meer over De Slinger 

Noordschebos

Impressie NoordschebosDe ontwikkeling van Noordschebos begint met de bouw van de woontoren Romanov. Deze woontoren staat aan de kop van Noordschebos en wordt ongeveer 30 meter hoog.

Meer over Noordschebos

Zaans Hout

Impressie Zaans HoutZaans Hout is een nieuwe woonwijk ten westen van station Zaandam. Binnen Zaans Hout vallen diverse projecten.

Meer over Zaans Hout

Russische buurt

De Russische buurt ligt direct ten zuiden van Inverdan. Het is een gevarieerd gebied met een rijke geschiedenis. We willen de kwaliteit in de wijk en de verbinding tussen de Russische buurt en andere wijken verbeteren. Dit doen we door de openbare ruimte te verbeteren. Maar ook door te ondersteunen bij de aanpak van mooie historische gebouwen in de buurt. Lees meer op de buurtsite.

Het Czaar Peterhuisje in de Russische buurt in Zaandam. Foto: Dick Riesmeijer


Houthavenkade

Aan de Houthavenkade worden 700 nieuwe woningen gebouwd. Met de ontwikkeling van deze plek krijgt de entree van het centrum een nieuw gezicht. Daarnaast wordt door de toevoeging van een insteekhaven de mogelijkheid gecreƫerd om de ligging aan het water beter te kunnen beleven. En komt er meer draagvlak voor de reeds aanwezige voorzieningen in de Russische Buurt.

Impressie verkaveling nieuwbouw Houthavenkade

Ga naar Houthavenkade

NUON-terrein

Het voormalige NUON-terrein ligt aan de Westzijde in Zaandam. In juli 2017 tekenden de gemeente Zaanstad en de eigenaar Verwelius Zaanoever BV een overeenkomst met afspraken over de ontwikkeling. Er zijn onder andere afspraken gemaakt die aansluiten bij wat Zaanstad met duurzaamheid wil bereiken. Ook zijn er afspraken gemaakt over de toegankelijkheid van de Zaan.

Op het voormalige bedrijfsterrein zijn 124 woningen gepland, in diverse woningtypes, voor verschillende doelgroepen. Er komt een appartementengebouw met 100 woningen en twee penthouses, een complex met 16 appartementen, zeven herenhuizen en twee grondgebonden woningen.

Op het terrein was tot 1952 de lokale gasfabriek gevestigd. Dat heeft vervuiling veroorzaakt, die begin deze eeuw is opgeruimd. Daardoor is nu weer woningbouw mogelijk, met als voorwaarde dat op het noordelijk deel van het terrein alleen appartementen gebouwd mogen worden.

Met het tekenen van de overeenkomst tussen de gemeente en de eigenaar kunnen we werken aan de vergunningsaanvraag en het wijzigen van het bestemmingsplan.
Ga naar Zaanstad.nl