Zaanstad Centrum

Zaandam-Centrum: kloppend stadshart

Centrum Oost

Impressietekening Peperstraat in 2040 door Olivier RijckenSchets van Olivier Rijcken voor hoe de Peperstraat er in de toekomst uit kan zien 

Aan de oostzijde van de Zaan, in het oude stadshart van Zaandam, zijn kansen om beter aan te sluiten bij het centrum van de stad. Met het 'Perspectief Centrum Oost 2040' is een toekomstbeeld gemaakt.

Centrum West

Impressie van De KroonImpressie van nieuwbouwproject De Kroon

In het westelijk centrumgebied van Zaandam wordt hard gewerkt aan nieuwe woningen, voorzieningen en het verbeteren van de openbare ruimte.

In Centrum West wordt gewerkt aan de volgende projecten:

Stationsgebied

Impressie van de spooroverbouwingImpressie van de spooroverbouwing

De komende jaren wordt het stationsgebied in Zaandam een levendig, veilig en bereikbaar centrumgebied.

In het stationsgebied wordt gewerkt aan de volgende projecten:Russische buurt

De Russische buurt ligt direct ten zuiden van Inverdan. Het is een gevarieerd gebied met een rijke geschiedenis. We willen de kwaliteit in de wijk en de verbinding tussen de Russische buurt en andere wijken verbeteren. Dit doen we door de openbare ruimte te verbeteren. Maar ook door te ondersteunen bij de aanpak van mooie historische gebouwen in de buurt.

Het Czaar Peterhuisje in de Russische buurt in Zaandam. Foto: Dick Riesmeijer


Houthavenkade

Aan de Houthavenkade worden 700 nieuwe woningen gebouwd. Met de ontwikkeling van deze plek krijgt de entree van het centrum een nieuw gezicht. Daarnaast wordt door de toevoeging van een insteekhaven de mogelijkheid gecreƫerd om de ligging aan het water beter te kunnen beleven. En komt er meer draagvlak voor de reeds aanwezige voorzieningen in de Russische Buurt.

Impressie verkaveling nieuwbouw Houthavenkade

Ga naar Houthavenkade

NUON-terrein

Het voormalige NUON-terrein ligt aan de Westzijde in Zaandam. In juli 2017 tekenden de gemeente Zaanstad en de eigenaar Verwelius Zaanoever BV een overeenkomst met afspraken over de ontwikkeling. Er zijn onder andere afspraken gemaakt die aansluiten bij wat Zaanstad met duurzaamheid wil bereiken. Ook zijn er afspraken gemaakt over de toegankelijkheid van de Zaan.

Op het voormalige bedrijfsterrein zijn 124 woningen gepland, in diverse woningtypes, voor verschillende doelgroepen. Er komt een appartementengebouw met 100 woningen en twee penthouses, een complex met 16 appartementen, zeven herenhuizen en twee grondgebonden woningen.

Op het terrein was tot 1952 de lokale gasfabriek gevestigd. Dat heeft vervuiling veroorzaakt, die begin deze eeuw is opgeruimd. Daardoor is nu weer woningbouw mogelijk, met als voorwaarde dat op het noordelijk deel van het terrein alleen appartementen gebouwd mogen worden.

Met het tekenen van de overeenkomst tussen de gemeente en de eigenaar kunnen we werken aan de vergunningsaanvraag en het wijzigen van het bestemmingsplan.
Ga naar Zaanstad.nl