Zaanstad Centrum

Zaandam-Centrum: kloppend stadshart

Behouden Haven

Impressie Behouden HavenHet college van de gemeente Zaanstad wil aan de slag om de Behouden Haven en de directe omgeving daarvan aantrekkelijk te maken. De gemeente ziet kansen om een aantal ontwikkelingen in de buurt tegelijkertijd op te pakken en daarmee de leefbaarheid van dit gebied in het centrum van Zaandam flink te vergroten.

Meer over de Behouden Haven

Spooroverbouwing

Impressie spooroverbouwingOver station van Zaandam komt een spooroverbouwing. Op de overbouwing komt een transfer voor voetgangers en fietsers die het centrum verbindt met de westzijde. Het station zelf krijgt ook een opknapbeurt.

Meer over de spooroverbouwing

Burano

Impressie van BuranoOp de locatie van een voormalig kantoorgebouw aan het Mahoniehout in Zaandam komen 144 zorgappartementen.

Meer over BuranoRozengrachttoren

De woontoren aan de Rozengracht bevat maximaal 40 appartementen, met 14 verdiepingen en maximaal 54 meter hoog. De begane grond is bedoeld voor winkels, horeca en bedrijven.

Meer over de RozengrachttorenStationsplein

Het stationsplein aan de zijde Houtveldweg verandert in een levendige en groene entree van de wijk Zaans Hout.

Meer over het stationsplein

De Zaanse Helden

De Zaanse Helden omvat circa 600  koop- en huurwoningen vlakbij het stadscentrum. Het oorspronkelijke plan van circa 400 woningen is uitgebreid met 161 sociale huurwoningen.

Meer over De Zaanse Helden

De Tijdgeest

Aan de Ebbehout 1 komt nieuwbouwplan 'De Tijdgeest'. Het voormalige kantoor van Achmea wordt gesloopt en hier komen ongeveer 306 vrije sector huurwoningen voor terug in het middeldure (75%) en dure segment (25%).

Meer over De TijdgeestDe Stelling

impressie De StellingHet voormalig Belastingkantoor aan de Bossingsschaaf gaat tegen de vlakte. De nieuwe eigenaar gaat hier circa 150 appartementen bouwen in Zaanse stijl.

Meer over De Stelling

De Heldin

De Heldin wordt een dubbele hoekbebouwing bestaande uit een woontoren van 17 bouwlagen en een kap. Op de hoek aan de Houtveldweg-Cypressehout wordt voor de toren een zogenoemde ‘plint’ gebouwd die bestaat uit vijf bouwlagen met een kap. Aan de Letterhout is deze plint drie bouwlagen met een kap. Alle verdiepingen zijn grotendeels voor wonen bestemd. In totaal komen er rond de 150 woningen.

Meer over De Heldin

IKC Inverdan-West

In Zaans Hout komen twee basisscholen en kinderopvang, De Rietvink (uitbreiding van de huidige vestiging aan de P.A. van Meverstraat) en De Dijk-West (nieuwbouw voor de huidige school aan de Adriaan Roggestraat).

Meer over IKCMauritsbuurt

impressie De KroonAan de westkant van het centrum van Zaandam ligt de Mauritsbuurt, ten zuiden van het Volkspark.  Het gebied wordt omsloten door de provinciale weg, spoorbuurt en de sloot ‘De vaart’. Naast het Volkspark komt een schoolgebouw. Tussen de Provincialeweg en de school komen woningen. Op het voormalige bedrijfsterrein aan de Mauritsstraat komen eveneens woningen.  

Meer over de Mauritsbuurt

Verkadebuurt

plattegrond VerkadebuurtOp de voormalige sportvelden van Verkade komt een nieuwe woonwijk: de Verkadebuurt. Hier komen circa 470 woningen. De Verkadebuurt ligt in De Overtuinen, een gebied 400 meter ten noorden van station Zaandam.

Meer over de Verkadebuurt

Centrum Oost

Impressietekening Peperstraat in 2040 door Olivier RijckenAan de oostzijde van de Zaan, in het oude stadshart van Zaandam, zijn kansen om beter aan te sluiten bij het centrum van de stad. Met het 'Perspectief Centrum Oost 2040' is een toekomstbeeld gemaakt.

Meer over Centrum Oost

Russische buurt

De Russische buurt ligt direct ten zuiden van Inverdan. Het is een gevarieerd gebied met een rijke geschiedenis. We willen de kwaliteit in de wijk en de verbinding tussen de Russische buurt en andere wijken verbeteren. Dit doen we door de openbare ruimte te verbeteren. Maar ook door te ondersteunen bij de aanpak van mooie historische gebouwen in de buurt. Lees meer op de buurtsite.

Het Czaar Peterhuisje in de Russische buurt in Zaandam. Foto: Dick Riesmeijer


Houthavenkade

Aan de Houthavenkade worden 700 nieuwe woningen gebouwd. Met de ontwikkeling van deze plek krijgt de entree van het centrum een nieuw gezicht. Daarnaast wordt door de toevoeging van een insteekhaven de mogelijkheid gecreëerd om de ligging aan het water beter te kunnen beleven. En komt er meer draagvlak voor de reeds aanwezige voorzieningen in de Russische Buurt.

Impressie verkaveling nieuwbouw Houthavenkade

Ga naar Houthavenkade

NUON-terrein

Het voormalige NUON-terrein ligt aan de Westzijde in Zaandam. In juli 2017 tekenden de gemeente Zaanstad en de eigenaar Verwelius Zaanoever BV een overeenkomst met afspraken over de ontwikkeling. Er zijn onder andere afspraken gemaakt die aansluiten bij wat Zaanstad met duurzaamheid wil bereiken. Ook zijn er afspraken gemaakt over de toegankelijkheid van de Zaan.

Op het voormalige bedrijfsterrein zijn 124 woningen gepland, in diverse woningtypes, voor verschillende doelgroepen. Er komt een appartementengebouw met 100 woningen en twee penthouses, een complex met 16 appartementen, zeven herenhuizen en twee grondgebonden woningen.

Op het terrein was tot 1952 de lokale gasfabriek gevestigd. Dat heeft vervuiling veroorzaakt, die begin deze eeuw is opgeruimd. Daardoor is nu weer woningbouw mogelijk, met als voorwaarde dat op het noordelijk deel van het terrein alleen appartementen gebouwd mogen worden.

Met het tekenen van de overeenkomst tussen de gemeente en de eigenaar kunnen we werken aan de vergunningsaanvraag en het wijzigen van het bestemmingsplan.
Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl