Zaanstad Centrum

Zaandam-Centrum: kloppend stadshart

MAAK.Centrum

Het stadshart van Zaandam is getransformeerd tot een nieuw bruisend centrum. De komende jaren bouwt Zaanstad door aan een levendig, bereikbaar en bewoonbaar centrum. Het centrum breidt zich steeds verder uit met de nieuwbouwwijk Zaans Hout ten westen van het station en met de ontwikkeling van Overtuinen ten noorden van het station, tussen de Provincialeweg en de Vaart.

impressie van project De Zaanse HeldenImpressie van project De Zaanse Helden

Meer over MAAK.CentrumCentrum Oost

Aan de oostzijde van de Zaan, in het oude stadshart van Zaandam, zijn kansen om beter aan te sluiten bij het centrum van de stad. Met het 'Perspectief Centrum Oost 2040' is een toekomstbeeld gemaakt.

Impressietekening Peperstraat in 2040 door Olivier RijckenImpressie van de Peperstraat door tekenaar Olivier Rijcken

Meer over Centrum Oost

Russische buurt

De Russische buurt ligt direct ten zuiden van Inverdan. Het is een gevarieerd gebied met een rijke geschiedenis. We willen de kwaliteit in de wijk en de verbinding tussen de Russische buurt en andere wijken verbeteren. Dit doen we door de openbare ruimte te verbeteren. Maar ook door te ondersteunen bij de aanpak van mooie historische gebouwen in de buurt. 

Foto Czaar PeterhuisjeHet Czaar Peterhuisje in de Russische buurt in Zaandam. Foto: Dick Riesmeijer

Buurtwebsite Russische buurt

NUON-terrein

Het voormalige NUON-terrein ligt aan de Westzijde in Zaandam. In juli 2017 tekenden de gemeente Zaanstad en de eigenaar Verwelius Zaanoever BV een overeenkomst met afspraken over de ontwikkeling. Er zijn onder andere afspraken gemaakt die aansluiten bij wat Zaanstad met duurzaamheid wil bereiken. Ook zijn er afspraken gemaakt over de toegankelijkheid van de Zaan.

Op het voormalige bedrijfsterrein zijn 124 woningen gepland, in diverse woningtypes, voor verschillende doelgroepen. Er komt een appartementengebouw met 100 woningen en twee penthouses, een complex met 16 appartementen, zeven herenhuizen en twee grondgebonden woningen.

Op het terrein was tot 1952 de lokale gasfabriek gevestigd. Dat heeft vervuiling veroorzaakt, die begin deze eeuw is opgeruimd. Daardoor is nu weer woningbouw mogelijk, met als voorwaarde dat op het noordelijk deel van het terrein alleen appartementen gebouwd mogen worden.

Met het tekenen van de overeenkomst tussen de gemeente en de eigenaar kunnen we werken aan de vergunningsaanvraag en het wijzigen van het bestemmingsplan.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl