Visie MAAK.Zaanstad

MAAK.Zaanstad laat zien wat we tussen nu en 2025  kunnen en moeten doen om in 2040 de stad te zijn die we willen zijn.

Ambitie


Onder de noemer MAAK.Zaanstad formuleerden inwoners, organisaties en  bedrijven in Zaanstad samen met de gemeente de afgelopen jaren een ambitieus plan voor de toekomst. Acht maanden gesprekken voeren, tussentijdse schetsen presenteren en schaven aan de juiste woorden, resulteerden in het ambitiedocument MAAK.Zaanstad. Zaanse Schans

Kosten


In juni 2016 stelde de gemeenteraad dit vast. Om te kunnen realiseren wat we bedenken, zijn investeringen nodig. Het college van B&W  heeft daarom op 20  september 2016 de MAAK.Zaanstad Investerings-_en_Uitvoeringsagenda  2017-2020 vastgesteld. In totaal investeert Zaanstad de komende jaren bijna 27 miljoen euro in MAAK.Zaanstad-projecten.

In gesprek met elkaar over de toekomst

MAAK.Zaanstad versterkt de stad. Daarom willen we werken aan meer en betere woningen, verbindingen en voorzieningen. Voor de Zaankanters van vandaag én voor nieuwe inwoners. Zodat Zaanstad ook op de lange termijn een stad is waar mensen zich thuis voelen en met plezier wonen, werken en leren. Over hoe we dat kunnen doen, gaan we met elkaar in gesprek. Want Zaanstad  maken we samen: inwoners, organisaties, ondernemers, investeerders en gemeente. Zo realiseren we met lef en betrokkenheid onze eigenzinnige Zaanse ambities.

Kiezen voor kwaliteit in 4 gebieden

Nu gaan we  beginnen in vier gebieden: Centrum Zaandam, Krommenie/Wormerveer, Zaanstad-midden en Poelenburg-Achtersluispolder. Niet omdat dat de enige gebieden zijn waar wat kan gebeuren, maar wel omdat starten in die gebieden de uitstraling van de hele stad versterkt. Als we kwaliteit aan de stad willen toevoegen moeten we echt andere keuzes maken: we willen  heel veel extra woningen, waar moeten die dan komen, en wat voor soort woningen? Welke voorzieningen zijn er nodig als er meer inwoners komen? Hoe zorgen we dat de Noord-Zuidlijn doorrijdt naar Zaanstad? Wat kunnen we doen zodat de spoorlijn tussen Zaandam en Zaandijk de stad niet meer in tweeën deelt? En hoe veranderen we het karakter van  bedrijventerreinen zodat we er ook kunnen wonen?      

Zie ook de kaart

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl