De Burcht, een echt plein voor Zaandam

Op 16 december 2015, tijdens de slotbijeenkomst (of was het meer openblikjesdag?) van MAAK.Zaanstad, vestigde Robert Leferink van de stichting Babel de aandacht op het sluisgebied inclusief het terrein van de Burcht in Zaandam. Het zou toch mooi zijn als dat gebied wat meer allure zou krijgen. De stichting Babel was te rade gegaan in Leidschendam. Aldaar was het sluisgebied heringericht, met cafe’s met terrassen en leuke bankjes. De ene nog fraaiere dia dan de andere kwam voorbij en het was op al die dia’s mooi weer! Ja dan ziet alles er rooskleurig(er) uit. Ik had eigenlijk best eens foto’s willen zien bij regen en storm. Maar is dat een idee voor de volgende Babel presentatie? Kortom een voorbeeld voor Zaandam.

En toen kwamen er eind december 2015 en begin februari 2016 plotseling (nou plotseling) twee voorstellen voor herinrichting van de Burcht naar voren.Op maak.zaanstad.nl stelde een blogger voor om de Burcht, wat eigenlijk buiten (Zuid)dijks land is, te verbinden met het open water van de Voorzaan. We waren goed met scheepsbouw; zelfs Peter de Grote kwam kijken. Er waren wel 30 scheepswerven achter de dam in de Zaan en voor de sluizen er waren werden die via de overtoom naar de voorzaan/het IJ getrokken. Dus een replica van een scheepswerf op de Burcht en een toeristische trekpleister was geboren.

Het tweede voorstel kwam me op 2 februari ter ore. Een gedetailleerd plan voor zitjes, boetiekjes en toch parkeerruimte voor auto’s maar aanmerkelijk minder P-plaatsen dan heden.

En toen viel het kwartje.Had ik zelf ook niet een plannetje getekend? Ja, in 2011. Zoeken, zoeken maar, en daar was het A-3tje.Bij deze dus een plan voor de Burcht. Elke zichzelf respecterende stad heeft een plein. “Mijn“ plein is een stad als Zaanstad waardig. Een plein met een ondergrondse parkeergarage, en waar bovengronds vertoefd kan worden. Waar gedemonstreerd kan worden, opgetreden kan worden (jaren geleden Lenette van Dongen bij de opening van het Zaanse culturele jaar) en waar in het zand gevolleybald kan worden door jongens en meisjes in strakke pakjes.

Kom op gemeente; dit is de kans op MAAK.ZaanstadBTR.

Ton ten Napel, gepensioneerd oogarts en Hans Valk, architect BNALeden van Hart voor Stad.


Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl