MAAK.Zaanstad Nieuws

Nieuwsoverzicht MAAK.Zaanstad

Bestemmingsplan noordelijk deel Hembrugterrein definitief

Gepubliceerd op 13 juni 2023
Afbeelding

Een belangrijke mijlpaal voor het Hembrugterrein! Het bestemmingsplan voor het noordelijk deel van het Hembrugterrein is onherroepelijk. Dit betekent dat het plan definitief is en mensen geen bezwaren meer kunnen indienen. De omgevingsvergunningen kunnen worden aangevraagd om de bouw van meer dan 950 nieuwe woningen en (buurt)voorzieningen te starten.

De woningen komen in een prachtige groene omgeving, met respect voor erfgoed en natuur. Minstens 20% van de woningen is sociale huur. Het nu nog afgesloten Hembrugbos gaan we deels openstellen voor het publiek. Gemeente Zaanstad en de ontwikkelcombinatie ABC Vastgoed, LIFE NL en Ten Brinke (samen Hembrug Zaandam B.V.) ontwikkelen dit voormalig militair industrieterrein in Zaandam.

Wethouder Wessel Breunesse: ‘Ik ben er trots op dat we deze mijlpaal hebben bereikt. Het Hembrugterrein is een unieke plek. In de toekomst kunnen wonen, werken, kunst, cultuur en natuur hier hand in hand gaan. Een groene plek, waar bewoners en bezoekers een deel van het mooie Hembrugbos kunnen bezoeken.'

Projectdirecteur Hembrug Zaandam B.V., Sabine Renders: ’We kijken terug op een lang en intensief proces. Het is gelukt om de verschillende belangen zo goed mogelijk mee te nemen in het bestemmingsplan. Mede dankzij goede samenwerking met gemeente Zaanstad en gesprekken met alle ondernemers en bewoners op en rondom het Hembrugterrein. We gaan hiermee verder voor de herontwikkeling van het zuidelijk deel van het Hembrugterrein’.

Vervolg

Het bestemmingsplan voor het noordelijk deel van het Hembrugterrein is onherroepelijk. In 2023 worden de eerste omgevingsvergunningaanvragen voor bouwen voor de nieuwbouw in het noordelijk deel ingediend. Ook kunnen de voorbereidingen voor de start bouw beginnen. 

Verder verwachten we binnenkort een overeenkomst te tekenen voor het zuidelijk deel van het Hembrugterrein. Dit doen we met Hembrug Zaandam B.V., Port of Amsterdam, havenbedrijven Westpoort en ORA. Dan kunnen we voor dit najaar beginnen met het stedenbouwkundig plan hiervoor. In dit plan gaan we woningbouw en de bestaande industriële gebouwen en hallen op het Hembrugterrein een plek geven.

Meer over de herontwikkeling van het Hembrugterrein


Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl